13/10/19

Florescència - Kopano Matlwa


© Bocins Literaris
Títol: Florescència
Títol original: Period Pain
Autora: Kopano Matlwa
Traducció: Elisabet Ràfols-Sagués
Any: 2016
Sembra Llibres

Florescència de Kopano Matlwa és el diari en el qual Masechaba, una jove metgessa sud-africana, es dirigeix al seu germà mort i al déu en qui ja no creu (però necessita). En el diari, evidencia els problemes socials, sanitaris i econòmics del seu país un cop passat el somni de Mandela. Matlwa, que també és metgessa, aconsegueix que la seva alter ego soni molt propera i real. A estones, massa real.

La protagonista, des del seu dia a dia esgotador per la manca de recursos i totalment desbordada per la quantitat de pacients, carrega amb la culpa de no poder atendre’ls bé alhora que la seva vocació se’n ressent. Critica, sobretot en l’àmbit hospitalari (però ho estén a les altres àrees), el racisme del seu poble cap als nigerians, somalis, zimbabuesos... com si els sud-africans, que tant van patir l’apartheid, no n’haguessin après res: ella i els seus, ciutadans de primera; els de fora, ciutadans de segona; i per sobre de tots ells, encara, l’home blanc. També denuncia la indefensió del cos femení, que l’autora ha simbolitzat amb un període menstrual dolorós de la protagonista, però que es podria interpretar com la sagnia que ha patit sempre la dona davant un món masclista i violent.

A la Masechaba li costa conviure amb l’onada creixent de xenofòbia del país i intenta implicar-s’hi, mentre se sent impotent per fer-hi res i culpable per permetre-ho. Fa cuirassa per suportar la societat conflictiva on viu i fer-ho compatible amb la seva consciència idealista. I nosaltres, protegits en el nostre primer món, fins on som còmplices dels actes injustos que no condemnem?

Un narració colpidora i valenta, que malgrat tot, deixa pas a una escletxa d’esperança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada