25/6/17

Poemes 1969-2007: Antologia - Marta Pessarrodona


© Bocins Literaris
Títol: Poemes 1969-2007: Antologia
Autor: Marta Pessarrodona
Any: 2007
Editorial Meteora


Al grup de poesia aquest mes vam proposar de llegir alguna dona poeta. Entre les opcions que van sorgir hi havia un nom que m’era totalment desconegut, Marta Pessarrodona, i per aquest motiu vaig decantar la tria cap aquesta poetessa, assagista i crítica literària del Vallès Occidental i que fou companya del també poeta Gabriel Ferrater. Tot i que iniciar la lectura de Poemes 1969-2007: Antologia una matinada d’insomni no és la millor manera d’entrar-hi, així que ho he repetit de dia i conforme l’he anat rellegint, m’he anat trobant cada cop més còmoda amb la seva veu.

A través de la seva poesia, s’intueix una dona lliure pel seu temps (nascuda a inicis de la postguerra) i país. Els seus poemes són directes, amb un missatge que arriba sense redundàncies ni excessiu maquillatge. Sap on vol anar a parar i s’hi llança, sense filigranes i sense por. Utilitza la ironia, fins i tot vorejant el sarcasme, i la seva veu poètica és dura, realista i en alguns poemes s’enfosqueix una mica, sobretot quan descriu trencaments amorosos.Els seus temes sorgeixen bàsicament de les vivències quotidianes, homenatjant als seus referents intel·lectuals i ambientats a les ciutats que han estat importants a la seva vida. Ciutats com Barcelona, Berlin o Londres es deixen veure en la seva antologia.

Compromesa amb el moviment feminista, molts dels seus treballs els quals tenen com a protagonistes dones reconegudes com a tals, entre elles Virginia Woolf, Susan Sontag i Simone de Beauvoir, ho confirmen. Cercant per la xarxa, descobreixo dos assajos d’ella que em voldré llegir aviat: L’exili violeta i Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada