16/1/19

El cor de les tenebres - Joseph Conrad

© Bocins Literaris
Títol: El cor de les tenebres
Títol original: Heart of Darkness
Autor: Joseph Conrad
Traducció: Yannick Garcia
Any: 1902
Sembra Llibres


Fa molt temps que tenia pendent llegir-me El cor de les tenebres d’en Joseph Conrad. De fet, esperava que alguna editorial catalana en fes una edició, així que no he desaprofitat l’oportunitat de Sembra Llibres amb el doble al·licient d’un pròleg de l’Albert Sánchez Piñol i una traducció de Yannick Garcia.

El cor de les tenebres, escrita als tombants del segle XX per un inclassificable polonès (ara seria ucraïnès) nacionalitzat britànic, és una crítica a l’imperialisme i al sistema colonial de l’època. Conrad va ser mariner durant un període de la seva vida i és a causa de la seva experiència que la majoria dels seus llibres versen sobre aquesta matèria.

Aquesta breu novel·la, que no senzilla, és narrada pel capità Marlow, un anglès que s’aventura riu Congo amunt amb l’encàrrec de trobar en Kurtz, el misteriós cap d’una explotació d’ivori de la colònia belga, un personatge gairebé mític i envejat pels altres treballadors de la companyia, que no obtenen un rendiment  tan elevat com ell. Marcat per l’horror que li produeix el tracte que tenen els europeus amb la població indígena (igual que el propi Conrad quan feu la seva estada de sis mesos al Congo), en Marlow va enfilant el riu mentre tem i mig admira allò que va esbrinant d’en Kurtz, que s’ha deixat sotmetre per l’ambició desenfrenada deixant de banda qualsevol principi moral.

La selva jugarà un paper fonamental en la novel·la per explicar de forma simbòlica com l’home, a l’endinsar-s’hi, va perdent la part racional per retornar a la salvatgia original. El llibre explora els límits del bé i del mal, la llibertat de l’individu per escollir un camí o l’altre, la depravació inherent de l’home (sigui civilitzat o salvatge) i la cobdícia ratllant la bogeria mentre condemna el poder devastador d’Europa sobre Àfrica.

Un clàssic que no passa de moda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada