4/6/16


“- I la felicitat, què? Perquè els desitjos fan patir, oi? Llavors és clar que la felicitat es dóna quan no hi ha desitjos, cap ni un… Quin error, quin perjudici absurd que fins ara hàgim col·locat un signe positiu davant de la felicitat quan, és evident, davant de la felicitat absoluta n'hi ha un de negatiu, divinament negatiu”
Nosaltres. Ievgueni Zamiatin

2 comentaris:

  1. Els desitjos fan patir......I tant!!
    Això és justament la base del budisme zen, que identifica 4 veritats que t’han d’ajudar a portar una vida recta, compromesa i empàtica amb la societat.
    Primera Veritat: tota existència està impregnada de patiment, de pena, de frustració. Cal prendre consciència d’aquest sofriment.
    Segona Veritat: l'origen del patiment es troba en l'afany de viure, en el desig, ja sigui d'actuació, de plaer, de possessió, etc.
    Tercera Veritat: el patiment se suprimeix aprenent a superar el desig. Aquest cessament ens condueix a una serenitat i tranquil•litat absolutes: el nirvana.
    Quarta Veritat: el nirvana no és la meta, sinó el punt de partida cap a una vida recta, sincera i empàtica amb la humanitat.

    I pel que fa a la famosa meditació budista, si és que la necessites (Buda al final de la seva vida se’n va atipar) no és per evadir-se del món sinó per prendre consciència, per saber acceptar la realitat tal com és i assolir la felicitat entesa com a plenitud humana (l’eudaimonia que dirien els grecs).

    Buf, i ho deixo aquí.
    Lluís Balaguer

    ResponElimina
  2. No he llegit res de Buda. Ara veig que va assolir la il·luminació després de passar-se gairebé dos mesos assegut al costat d'un arbre.

    Per pensar:

    - Les veritats de Buda són veritats universals? Són les meves veritats?
    - Què entenem per felicitat? Plenitud és igual a felicitat?
    - Per què l'ésser humà busca un estat d'ànim absolut i prolongat(Felicitat en majúscules) i no moments de petites felicitats? La vida és moviment constant.
    - Acceptant la realitat s'assoleix la plenitud?
    - Si l'origen del patiment és inherent a la vida, al suprimir el patiment, suprimim la vida? És el nirvana una espècie de mort?

    Gràcies!





    ResponElimina