15/6/17

Breve historia de la primera guerra mundial - Norman Stone


© Bocins Literaris
Títol: Breve historia de la primera guerra mundial
Títol original: World War One
Autor: Norman Stone
Traducció: Ferran Esteve
Any: 2007
Editorial Ariel


Probablement si no m’hagués llegit Clarissa de l’Stefan Zweig ara no hagués tornat a la Breve historia de la primera guerra mundial del Norman Stone, llibre que vaig començar fa quatre anys i que havia deixat a mitges. Les ganes de saber més d’aquesta guerra atroç m’han empès a reprendre i acabar la lectura. Aquest curt assaig no és difícil de seguir, però potser és tan resumit que a mi, que ignoro bona part de la història, m’ha costat en determinats moments no perdre’m, amb la sensació que l’autor donava per sabuts uns coneixements al lector, que em manquen. Trobo que la fotografia que ha escollit l’editorial Ariel per il·lustrar la Gran Guerra és brutal (realment brutal) i molt simbòlica, un soldat alemany a cavall del segle XIX amb una màscara de gas invent del segle XX.

En la introducció, Stone ens aproxima de forma resumida a les causes de l’esclat de la guerra. Ens descriu el posicionament dels respectius països. Una Alemanya econòmicament forta després de la unificació amb ànsia de ser un imperi centreeuropeu colonitzador, una França i Gran Bretanya amb imperis arreu del món, uns Balcans que interessen per igual a Rússia i a l’imperi austrohongarès; així també com les rivalitats entre Alemanya, Gran Bretanya i Rússia perquè cap d’elles destaqués com a potència i no superés les altres, el control del pas dels estrets del Mar Mediterrani i el Mar Negre, la Triple Entesa entre Rússia, França i Gran Bretanya en front la Triple Aliança entre Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia (que va canviar de bàndol un cop començada la guerra) i amb la col·laboració del que quedava de l’imperi otomà.

Després del detonant-excusa de l’assassinat de l’arxiduc austrohongarès per un serbi i segura que serà una guerra de setmanes, Alemanya convenç a Àustria-Hongria que declari la guerra a Sèrbia (malgrat la por que té Àustria-Hongria de la  Rússia aliada de Sèrbia), com a conseqüència, Rússia mobilitza l’exèrcit i Alemanya per defensar-se declara la guerra a Rússia i ataca a França envaint Bèlgica, cosa que fa entrar Gran Bretanya en guerra contra Alemanya. En només qüestió de setmanes es desencadena el conflicte, ideat i temut durant anys, que porta a Europa al desastre.

Des de l’inici, a l’agost de 1914, es fixen dos fronts clars i duradors: l’occidental, situat a la frontera de Bèlgica amb França, on francesos i anglesos es defensen de l’atac alemany; i el front oriental, situat a la Prússia oriental on lluiten els russos contra els alemanys. Ben aviat el front occidental pateix una situació d’immobilisme que es va allargant durant tota la guerra, on França intenta situar l’artilleria en les fortificacions però no les defensa bé i on els alemanys elaboren trinxeres cada cop més sofisticades. Les forces s’equilibren fent que el conflicte s’allargui. En el front oriental mana el desconcert, amb moviment constant, però sense un rumb clar. Els austrohongaresos no tenen clar si intentar conquerir Sèrbia o ajudar a Alemanya a lluitar contra els russos.

A començaments del 1915 Gran Bretanya, que té superioritat naval, vol enllestir una situació que sembla encallada i intenta bloquejar el comerç marítim alemany sense un resultat del tot efectiu, aquest fet fa que l’odi dels alemanys cap als anglesos s’incrementi. Amb l’objectiu de derrocar l’imperi otomà aliat dels alemanys, els anglesos arriben als ports dominats pels turcs que defensen bé el seu territori mentre executen una massacre al poble armeni. És l’any que es comencen a utilitzar gasos malgrat la prohibició de La Haia i també l’any en què Itàlia es passa al bàndol dels aliats. L’aliança germànica ataca amb força la Polònia russa i els russos es retiren cremant tot al seu pas.

La no coordinació dels exèrcits anglès i francès i les discrepàncies entre generals alemanys i austrohongaresos perllonguen la guerra mentre multituds d’homes perden les seves vides. Rússia per la seva part està covant un motí que aviat es girarà contra el tsar. Al front occidental els anglesos proven la tàctica de la barrera esgarrifosa (cortina de foc que precedia en 50 m l’avanç de la infanteria) però no poden contra les trinxeres reforçades amb ciment dels alemanys. Rere la catàstrofe, els britànics ho intenten amb una nova arma, els tancs combinats amb la infanteria. A finals d’any, els Estats Units entraran com a mediadors en un conflicte que cap dels líders polítics sap com acabar.

Diversos estats volen fer el cop definitiu d’una guerra que dura massa. Alemanya anuncia la guerra submarina total, volen torpedinar vaixells mercants britànics i tallar-los el subministrament incomplint el dret internacional. A l’abril del 1917, Estats Units declara la guerra a Alemanya. El suport als aliats serà inicialment econòmic. Aquests aprofiten que els avions s’estan perfeccionant i que la comunicació amb l’artilleria millora, per guanyar quilòmetres de línia de combat, però el nombre de morts al front occidental continua sent escandalós. Mentrestant, els caos domina Rússia i esdevé la revolució, constituint-se la nova estructura soviet. Els bolxevics enderroquen el govern i una delegació es dirigeix a Alemanya a negociar un armistici on part de la Rússia tsarista es converteix en protectorat alemany. Alemanya té l’economia tan lligada a la guerra que o aconsegueix la victòria total o s’enfonsa, i inicia el 1918 enviant les tropes cap al front occidental. Finalment, els anglesos es posen sota les ordres dels francesos. Aquest fet, combinat amb l’arribada dels soldats americans i noves tècniques d’atac per esgotar les reserves alemanyes fan que primer Àustria-Hongria i més tard Alemanya es rendeixin. Malgrat això, Alemanya no se sent derrotada sinó traïda pels jueus, les esquerres i els acadèmics. Després de la mort d’Europa, Estats Units s’erigeix portador del nou ordre mundial de progrés i els estats aliats negocien entre ells intentant aprofitar-se econòmicament dels vençuts. Així, les repercussions de la primera guerra mundial abocaran vint anys més tard a Europa a un altre terror.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada