21/4/18

El universo en tu mano - Christophe Galfard


© Bocins Literaris
Títol: El universo en tu mano
Títol original: The universe in your hand. A journey through space, time, and beyond
Autor: Christophe Galfard
Traducció: Pablo Álvarez Ellacuria
Any: 2015
Blackie Books


El universo en tu mano de Christophe Galfard és un assaig que ens acosta, de forma força assequible, al món de la física actual, però sense la necessitat ni els requisits previs de ser un entès en la matèria. Bastant recomanable per un públic com ara jo, que ens apassiona la física i que ens manquen els coneixements mínims per entendre el món que ens envolta.

El llibre s’estructura en 7 parts. A la primera, El cosmos, ens fa viatjar per la nostra petita galàxia; a Comprender el espacio exterior, ens explica la teoria general de la relativitat d’Einstein, la naturalesa dual (partícula i ona) de la llum, el teixit de l’univers, ens allunya del poc que sabíem de la gravetat i ens dona una visió universal vertiginosa; a Rápido, veurem com la velocitat canvia l’espai i el temps (conceptes que a partir d’ara esdevenen molt fràgils) amb la teoria de la relativitat especial; a Un chapuzón en el mundo cuántico, cal que oblidem el que trobem raonable o explicable i entrem en un món que s’assembla més al màgic que al científic, des dels àtoms anirem esmicolant-los fins a arribar a unes partícules de mides ínfimes de noms sorprenents, també ens explica les quatre forces que dominen tot l’univers: electromagnètica, la gravetat, la nuclear forta i la nuclear feble; a Hasta el origen del espacio y el tiempo, ens parla del buit, de l’antimatèria i ens fa reviure el Big Bang; a Misterios inesperados, ens ensenya que no tot pot explicar-se mitjançant les teories físiques actuals i reconegudes i que encara, hi ha molts misteris a resoldre, entre ells la matèria i l’energia fosca on descobrim amb neguit que hi ha una part invisible i molt gran (cinc vegades més que la visible) que ens envolta; i finalment a Un paso más allá de lo desconocido, fa esment d’algunes de les teories que s’estan estudiant a l’actualitat sense estar demostrades: el camp inflató, els múltiples Big Bangs, el temps imaginari, la física per sota l’escala de Planck i la popular teoria de les cordes.

Galfard, doctorat en física i tutelat per Stephen Hawking, és un bon divulgador. El seu assaig és molt didàctic. Els exemples que exposa, que primerament penso que no caldrien perquè els veig un pèl bàsics, conforme avança el llibre, n’agraeixo la senzillesa perquè les explicacions més teòriques em comencen a quedar grans. Galfard promet a l’inici de l’assaig dues coses: que l’única formula que apareixerà en el llibre és la famosa fórmula d’Einstein E=mc2 i que cap lector es quedarà enrere. Dono fe que no menteix, malgrat que la segona promesa trontolla una mica al arribar al món quàntic, però Galfard com a bon mestre que és, pacientment em torna a situar a lloc. Si us interessa el tema, en quedareu satisfets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada