11/4/18

Del desig - Hilda Hilst


© Bocins Literaris
Títol: Del desig
Títol original: Do desejo
Autora: Hilda Hilst
Traducció: Josep Domènech Ponsatí
i Joana Castells Savall
Any: 1992
El Cep i la Nansa edicions


Després de l’Amant de Marguerite Duras em sento atreta pel títol d’aquest poemari d’autora i editorial noves per a mi, així que llegeixo desordenadament Del desig de Hilda Hilst i me’l compro. A la introducció, trobo que la mateixa Hilst proposa aquesta mena d’aproximació als seus llibres. Llegir un llibre sense saber res de l’ella, tenir com a experiència només la lectura del llibre en concret i, en acabat de llegir-lo, dir senzillament “m’agrada”.

Hilst va néixer a Brasil el 1930, va ser una poeta fascinada per la sexualitat, provocadora i excèntrica. Dirigeix la seva vida cap a la passió i la promiscuïtat, es mostra lliure davant de  les convencions morals. Després d’una vida social intensa a la ciutat, als 33 anys es retira a la seva Casa do Sol, al camp, per gaudir d’una vida a la natura i dedicar-se de forma plena a la lectura, l’escriptura i el pensament. Es reclou per desentrellar el misteri de la creació literària rodejada de llibres, obres d’art, converses i lectures compartides. Un punt de trobada d’amics i amants, d’intel·lectuals i persones creatives amb un plantejament vital similar al seu.

Del desig és una edició bilingüe, en portuguès Do desejo.  Està format per 7 llibres: Del desig, De la nit, Amavisse, Via espessa, Via buida, Alcohòliques i Sobre la teva faç immensa. Hilst escriu sobre la passió centrada al cos, l’absència de la persona estimada, la nostàlgia, l’abandonament de la consciència, la cerca dels límits de l’escriptura, la revelació creativa lligada a l’alcohol, l’abandonament als excessos, la bogeria i l’eternitat. Busca el camí de la plenitud mitjançant una via entre mística i obscena. Dels 7 llibres, em quedo amb els tres primers, amb diferència (senzillament m’agraden). Amb la resta del poemari no hi he acabat de connectar. Potser Hilst és massa complexa per a mi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada