31/1/20

Un disfraz equivocado - Fernando Pessoa


© Bocins Literaris
Títol: Un disfraz equivocado
Autor: Fernando Pessoa
Traducció: Martín López- Vega
Il·lustració: Adolfo Serra
Nórdica Libros


Un disfraz equivocado és una antologia poètica de l’enigmàtic Fernando Pessoa seleccionada per Nórdica Libros. De la infinitat (més d’un centenar) d’escriptors heterònims, personalitats senceres amb biografia inventada inclosa que Pessoa va crear, el poemari recull poemes dels heterònims més coneguts. Em fascina l’excentricitat de l’autor per idear i mantenir tantes vides, com si fossin reals, orbitant al seu voltant.

Un poema-divisa d’Álvaro de Campos (l’avantguardista) encapçala el llibre per donar pas a El guardador de rebaños d’Alberto Caeiro (el pastor), un extens poema que traspua la intensa discussió filosòfica amb la qual l’autor devia lluitar de forma constant. Seguidament, alguns poemes de Ricardo Reis (el clàssic) amb l’enèrgic Para ser grande, per tornar a Álvaro de Campos i els seus versos d’estil elegant que alternen la capacitat de somniar amb l’acceptació de la derrota. D’aquest, destacaria Estanco en el qual exposa la insignificança humana, l’honestedat de Poema en línia recta i la insatisfacció de Al volante del Chevrolet por la carretera de Sintra... Tanca el poemari l’Autopsicografía, on el propi Pessoa intenta fusionar-se amb el lector.

Malgrat no tenir prou bagatge poètic per diferenciar els heterònims, com a conjunt, Pessoa m’ha agradat. És un autor ben curiós!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada