31/10/16


“es lo único que anhelamos, el calor de otro ser a nuestro lado”
Nada crece a la luz de la luna. Torborg Nedreaas

30/10/16


“¿Has experimentado alguna vez la primavera… del revés?, preguntó pausadamente. Quiero decir, ¿has sentido alguna vez lo malvada que puede ser la primavera con quien lo está pasando mal? Por la mañana temprano, muy de mañana, los pájaros empiezan a cantar. Primero uno solo, mientras aún es de noche. Lo oyes trinar ahí fuera, y la noche es de nácar y sangre. Y el silencio susurra. Murmura sobre el amor apasionado y la alegría, sólo que no lo hace para ti”
Nada crece a la luz de la luna. Torborg Nedreeas

29/10/16


“¿Te has fijado en la belleza que hay en la vida? No se puede tocar ni sentir. No se puede agarrar ni retener. Pero uno puede absorber un poco y experimentarla mientras pasa a tu lado escabulléndose”
Nada crece a la luz de la luna. Torborg Nedreaas

28/10/16

Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament - George Steiner


© Bocins Literaris
Títol: Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament
Títol original: Ten (possible) reasons for thesadness of thought
Autor: George Steiner
Traducció: Roser Berdagué Costa
Any: 2005
Arcàdia


Quina troballa, aquest assaig que m’agrada rellegir-me de tant en tant.A Deu raons (possibles) de la tristesa de pensament, Steinerdefensa que els humans hem estat creat tristos(tristitia) i que el nostre pensament és inseparable d’una melancolia profunda i indestructible. D’aquest pensament central ell fa recerca de les possibles raons que expliquin aquest sentiment de tristesa que acompanya les nostres vides i en troba deu:

Primera.Els humans evitem fer-nos preguntes transcendents ja que no tenen resposta i en les qüestions decisives no arribem a respostes satisfactòries ni concloents. Aquesta contradicció interna ens aporta dubte i sensació de fracàs.

Segona. Els actes del nostre pensament es troben subjectes en qualsevol moment a intromissions contínues. No podem ni sabem pensar concentrats. El pensament és no lineal.

Tercera. El pensament és el bé més íntim de l’ésser i alhora els nostres pensaments són repetits i corrents, no hi ha originalitat.

Quarta. No hi ha comprovació definitiva de la veritat o l’error del pensament subjectiu. No podem diferenciar la sinceritat de la falsedat.

Cinquena. La majoria del nostre pensament va a parar a les “escombraries de l’oblit”, també gran part dels pensaments notables, fet que genera frustració.

Sisena. Som incapaços de materialitzar el pensament. El que imaginem sempre és millor que la realitat. No podem plasmar el pensament de forma perfecte en el llenguatge, escriptura, música, art, etc. Només arriba una part imperfecta que ens aporta insatisfacció.

Setena. Entre el nostre pensament i el món on vivim hi ha interposicions (presumpcions psicològiques, corpòries, culturals o dogmàtiques) que no ens permeten veure “les coses tal com són” dotant-les d’un vel de melangia.

Vuitena. Som incapaços de saber del cert què pensa un altre ésser humà, sempre hi ha una part d’opacitat, fins i tot en la persona estimada (En què penses quan fem l’amor?). Podem assolir la fusió corporal, però mai la mental.

Novena. Els humans podem tenir pensaments banals i altres que valen molt la pena. Només una part molt restringida de l’espècie sap pensar. Aquest fet pot provocar l’odi o burla de la resta. La creativitat no és democràtica. La desproporció entre nosaltres,que percebem i alhora neguem, la tolerem poc.

Desena. Pensem en el ser, però abominem el buit del no ser. Creiem o no en divinitats, la qüestió de Déu ens persegueix. El pensament no és indiferent a l’enigma de la identitat humana, de la nostra presència en un món determinat, cosa que ens afligeix.

Un bon assaig de menys de 70 pàgines d’un dels pensadors actuals més interessants.


“Els nostres pensaments han estat pensats, són pensats, seran pensats milions i milions de vegades per altres. Són d'una banalitat infinita, estan molt vistos. Són material de segona mà”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

27/10/16


“Quin mecanisme tèrbol, per bé que comprensible, de pànic atàvic, d'enveja subconscient, nodreix la <<rebel·lió de les masses>> i, avui dia, la brutalitat ignorant dels mitjans de comunicació, que arriben a fer risible la paraula <<intel·lectual>>?”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

26/10/16


“L'amor més intens, possiblement més feble que l'odi, és una negociació, mai decisiva, entre soledats”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament

25/10/16


“Els estratagemes de dissimulació poden anar des de la franca mentida manifestada amb tota deliberació fins a tots els nivells de la falta de veritat i de l'autoengany. Els matisos de la mentida són inesgotables”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

24/10/16


“Als desitjos satisfets hi segueix una reveladora buidor, una tristesa de la sacietat”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

23/10/16


“Els éssers humans més units, més sincers, continuen sent uns desconeguts, més o menys totals, més o menys declarats, l'un per a l'altre”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

22/10/16


“El pensament humà, en moviment i activitat perpetus, sembla que abomina el buit. Genera, de forma arquetípica, ficcions de supervivència més o menys consoladores. Com un infant a qui espanta la fosca i xiula i crida, també nosaltres maldem per evitar el forat negre del no-res. Ho fem fins i tot emparant-nos amb escenaris d'una puerilitat insultant i del kitsch més evident (aquelles pastures elísies i aquells cors celestials, aquelles setanta-dues verges que esperen els màrtirs de l'Islam)”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

21/10/16




“Reinventem el passat i somiem el futur”
Deu raons (posibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

20/10/16


“La persona estimada reposa als nostres braços, embolcallem la criatura com si fos un tresor, estrenyem la mà del millor amic. No tenim, però, una prova indubtable dels pensaments que es generen i es registren al seu interior en aquell precís instant. És molt freqüent que, en la unió eròtica, el corrent del pensament, allò que s'imagina intensament, bategui en una altra banda. Secretament, fem l'amor amb un altre. Sota l'encisador somriure de l'infant, d'un amic íntim, pot amagar-s'hi la veritat de l'avorriment, de la indiferència o fins i tot de la repulsió”
Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

19/10/16


“El pensament és l'única possessió segura que tenim. Pensar elabora el que és la nostra essència; fa que ens sentim com a casa o com uns estranys dins el nostre jo”
Deu raons (posibles) de la tristesa del pensament. George Steiner

18/10/16

Bruixa de dol - Maria Mercè Marçal


© Bocins Literaris
Títol: Bruixa de dol
Autora: Maria Mercè Marçal
Any: 1979
Llibres del Mall

Bruixa de dol és el segon poemari de la Maria Mercè Marçal. En aquest recull es consolida com la gran poeta que va ser i es compromet amb la seva condició de dona feminista, convertint-se en una important representant d’aquest moviment. De fet, la temàtica dels poemes es mou essencialment per aquest camí.

El poemari s’estructura en 8 seccions, amb dues parts ben diferenciades: la primera comprèn 4 seccions on ens acosta al seu jo íntim i una segona part amb les 4 seccions següents on remarca el seu jo col·lectiu, el jo de dona, el jo femení. Molts dels poemes són sonets i alguns recorden la musicalitat de les cançons populars. A Bruixa de dol Marçal parla de solitud, de buidor, de tristesa, de la seva experiència amorosa (i sexual també), de la desigualtat que té la dona respecte l’home a la societat. Han passat gairebé 40 anys des de que Marçal va escriure el poemari i, tot que estem ben encaminats, no podem baixar la guàrdia: els homes i dones no estem avançant (de moment) ni en fets ni en pensaments a la mateixa velocitat en la igualtat social, professional i familiar.

Amb el títol de Bruixa de dol Marçal vol donar veu a les bruixes, aquelles dones sàvies que havien estat perseguides i negades, castigades per la seva intel·ligència que era molesta en un món masculí. Reclama un tracte igualitari entre home i dona, però al mateix temps percep que és un problema que encara no està resolt. Per a ella, la societat continua sent massa tradicional, a la dona li costa alliberar-se del rol que se li ha donat i que l’ha empresonat durant massa anys (i en el qual la poeta no s’identifica). I això l’entristeix, l’endola.

“Aquest mirall em diu que sóc ben sola
i no hi fa res que el trenqui en mil bocins”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

17/10/16

“Avui, sabeu? les fades i les bruixes s'estimen.
Han canviat entre elles escombres i varetes”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

16/10/16


“Dolç enemic,
amb caçapapallones
em pares trampes
pels plecs del plaer”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

15/10/16

“Pujaré la tristesa dalt les golfes
amb la nina sense ulls i el paraigua trencat,
el cartipàs vençut, la tarlatana vella.
I baixaré les graus amb vestit d'alegria
que hauran teixit aranyes sense seny.
Hi haurà amor engrunat al fons de les butxaques”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

14/10/16

13/10/16

“Perquè venies sense armes
t'he obert les set portes del castell
i cap guaita no he deixat rere els merlets”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

12/10/16

“Bon dia, tristesa.
Vesteix-te de setí!
Pinta't al front
els núvols i la lluna
i anem al ball
que ja s'atansa l'hora!”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

11/10/16

“L'escala fosca
del desig
no té barana”
Bruixa de dol. Maria Mercè Marçal

10/10/16

Digues que m'estimes encara que sigui mentida - Montserrat Roig


© Bocins Literaris
Títol: Digues que m’estimes encara que sigui mentida
Autor: Montserrat Roig
Any: 1991
Edicions 62


Digues que m’estimes encara que sigui mentida és un assaig creat a partir dels apunts que Montserrat Roig recollia en les seves llibretes alhora que anava escrivint les seves novel·les. En aquestes notes, Roig parla sobre literatura, sobre la dona escriptora i sobre la dona a Barcelona. Ens explica el seu naixement com a lectora i escriptora, busca l’origen d’aquesta llavor literària que li va créixer ja de ben petita. Es defineix com una lectora desordenada i indisciplinada. Com a molts de nosaltres, els llibres van formar la seva vida. L’assaig té un subtítol que m’encanta i que trobo molt encertat:

“Sobre el plaer solitari d’escriure i el vici compartit de llegir”

Al grup de poesia vam encetar una discussió no acabada per intentar esbrinar què significava el títol de l’assaig. Per a mi, després de la lectura del llibre, gosaria dir que el que Roig volia dir-nos és que malgrat que la Literatura és ficció, és a dir una mentida, el que en ella s’expressa són sentiments reals.T’estimo encara que l’Amor (en majúscula) sigui una mentida; el meu amor per tu és real, és veritat. Suposo que només es referia només a novel·les, perquè la poesia és sempre veritat (sigui eterna o efímera) i l’assaig ha de ser veritat per a l’autor, sinó és un frau. Així que Roig comença definint-se com a escriptora i narradora mentidera, creadora de ficcions. I és que els lectors, en les novel·les, volem trobar personatges planers (com aparentment planera és la nostra vida), però ens meravellem davant la complexitat d’aquests(que és la nostra complexitat amagada).

En els seus inicis com a escriptora es qüestiona l’ús de la llengua catalana per escriure, i si fer-ho de forma culta o col·loquial. Vol trobar el punt òptim de narrar bellesa sense ser pedant ni inaccessible al lector però tampoc sacrificar-se ni caure en la simplicitat. Ens explica el moment de conscienciar-se i triar entre les dues llengües que coneix i parla,per saber en quina ha d’escriure. Com a escriptora vol apropiar-se dels mots i també vol descobrir-ne de nous.

Com a integrant del moviment feminista, defensa les tesis de Virginia Woolf i supera el concepte de l’Altra (que és la dona) de Simone de Beauvoir dient que ha de deixar de rebatre a l’Ú (que és l’home). Exigeix escriure des de la llibertat. Al costat. No des de la ràbia ni en contra. Al·ludeix a la Mercè Rodoreda en la forma d’escriure que s’ha d’evitar. Segons Roig, Rodoreda escrivia venjant-se de la seva època i dels seus contemporanis escriptors masculins i que la seva literatura no ens ensenya a viure perquè té ràbia.

Se’ns dirigeix a les dones que potser hem llegit a través d’ulls masculins posant com a exemple l’Odissea, i ens convida a deixar la lectura èpica masculina i fer una lectura des de la visió de Clitemnestra (a qui el seu marit Agamèmnon va sacrificar la filla d’ambdós amb l’excusa de la guerra de Troia) i a treure’ns la por a “veure” el món sota el punt de vista femení, recordant-nos que els escriptors homes han mitificat a la dona bescantant-la al mateix temps. La dona ha d’escriure la història amb els seus ulls.

Ens introdueix al mecanisme del record en l’escriptura, del triangle format per la imaginació, l’observació i la memòria. Valora molt els escriptors que no són narradors omniscients (Gógol, Proust, Woolf), és a dir a aquells que ja no narren històries amb principi i final, sinó una part de la història. Com la vida, només en veiem una part.

No només de literatura, també comenta la vulgarització del món actual, de la incapacitat de viure sentiments reals, sinó vivint-los a través de mecanismes falsos (ella parla de televisió i novel·les, ara hi afegiria inevitablement els aparadors que són les xarxes socials), fent-ne de la vida una representació.

No oblida l’evolució de la dona i la seva llibertat, com a escriptora i com a individu. Recorda a les dones que finestrejaven perquè no podien fer res més (i encara menys escriure), sotmeses a un pare, marit o germà, totalment entregades als altres sense poder ser l’Una. I posteriorment la duresa del treball que les dones van patir per assaborir una llibertat amarga: el pas de la finestra a una fàbrica on consumien el seu temps i la seva salut. Llegint Roig, constato que hem avançat molt, però no tant com segurament esperaven gent compromesa com ella. Encara hem de recórrer un bon tros, Uns i Unes plegats, perquè les dones puguem ser plenament també l’Una i no l’Altra.


“Perquè els nostres ulls miren amb els ulls de la ment. Per comprendre el dolor, l'hem de saber recordar”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

9/10/16


“S'ha acabat la simulació. Les imatges de la dona s'esboiren, sorgeixen les dones reals. I les dones reals llegeixen, trien, dubten, ironitzen i dialoguen”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

8/10/16


“L'ofici d'escriure no s'inicia en un moment de bon humor, ni tampoc perquè ens sentim tocats per un raig miraculós. Neix d'una necessitat, primer difosa i més tard insistent. Com una malaltia. Però aquell qui està malalt de l'ofici d'escriure també ha necessitat aprendre a estar-ne, de malalt. Perquè és una infecció que no vols curar quan n'has estat contaminada. L'ofici d'escriure necessita molt d'aprenentatge”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

7/10/16


“Perquè la societat, que de vegades llegeix, espera que algú li digui, a través de les paraules, que està trista encara que no sàpiga per què n'està”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

6/10/16


“Estem acostumats a ocultar tot allò que és tèrbol, complicat, contradictori. No ens podem passar la vida analitzant la gent, tenim massa feina, el guió quotidià ha estat escrit perquè la vida s'escoli sense entrebancs, de manera pràctica i eficaç. Però la literatura es venja i, com que no és la vida, es fa ambigua”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

5/10/16


“La imaginació corre el perill de ser massa assenyada”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

4/10/16


“Escrius per escapar del tedi, del guió que t'han escrit, per recuperar el jo perdut. Així neix la poesia”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

3/10/16


“La memòria també és oblit. Algú va dir que tots tenim dues memòries: la petita memòria, que serveix per a recordar allò que és petit, i la memòria gran, que serveix per oblidar allò que és gran”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

2/10/16


“Cal una mica de mentida per imaginar-nos que perseguim una mica de veritat”
Digues que m'estimes encara que sigui mentida. Montserrat Roig

1/10/16

El quadern gris - Josep Pla


© Bocins Literaris
Títol: El quadern gris
Autor: Josep Pla
Any: 1975
Edicions 62


El quadern gris de Josep Pla és un valuós dietari que comprèn des del març del 1918 fins el novembre de 1919. Poc més d’un any i mig on l’escriptor exposa els seus pensaments i vivències amb el valor afegit de transportar-nos i donar-nos a conèixer les primeries del segle XX a Palafrugell i voltants, on va néixer, i la vida a Barcelona, on va estudiar.

La intenció de Pla al començar el quadern és aprendre a escriure. Crea exercicis literaris per perfeccionar l’escriptura que és l’única cosa que el fa sentir útil. Escriure és un plaer i una necessitat per a ell. A punt d’acabar una carrera de Dret que abomina, se sent perdut i sense rumb. No sap què fer-ne de la seva vida. És jove, té 21 anys i es defineix com un gandul. Té la impressió que la seva família ho pensa, d’ell i li fa por ser una càrrega. Considera que la seva pot ser una vida gris. Es coneix molt bé i així ho plasma en el diari, que en alguns moments assoleix una sinceritat extrema. És un jove contemplatiu molt madur per a la seva edat. Pla gaudeix de les coses petites, les seves sensacions, el seu ritme vital, més observador que actiu, i els seus pensaments assenyats fan pensar en una persona gran. De fet, tot i que el diari l’escriu als 21 anys, la publicació del llibre es va fer quan ell en tenia 70, prèvia revisió seva. Aquest fet em fa pensar que potser la seva maduresa es va infiltrar en els escrits juvenils. També vaig tenir aquesta mateixa sospita al llegir-me Cartes a Marius Torres del Joan Sales (escrites a la vintena i revisades amb gairebé 60 anys). No sabré del cert si Pla i Sales tenien una maduresa precoç o ha estat l’experiència viscuda la que ha assuavit i trampejat les emocions i sentiments descrits unes dècades abans.

Llegir la prosa d’en Josep Pla és un goig. La seva escriptura té el punt just de mala llet. És d’una ironia molt fina. Tota vivència minúscula és explicable, tot pot tenir interès, si ho explica ell. És un escriptor realista, molt descriptiu del paisatge sense arribar a ser poètic. Adjectiva amb una traça formidable, amb un estil molt propi (i que s’encomana), fent-ne triplets, dels adjectius.

A El quadern gris hi trobem de tot. Agafeu aire. Records d’infantesa i joventut de poble que m’acosten més a la seva època (cronològicament més distant) que a la dels meus fills que tindran evocacions urbanites i digitals, descripcions de pobles i paisatges empordanesos que conec (o desconec, de tan diferents que són, un segle després), disquisicions sobre el capitalisme (que compara amb la natura) com si fos inherent a la vida i no existís cap altra alternativa, raonaments sobre com amaguem la mort i maquinem il·lusions de permanència eterna, sobre la solitud i la capacitat que tenim d’envair la solitud dels altres quan ja no suportem més la nostra, reflexions sobre si és possible escriure la intimitat qüestionant i cercant la sinceritat dels diaris íntims, un autoretrat de gairebé dotze pàgines amb un elevat sentit de l’humor i un alt grau d’autoconeixement, discussions amb gent propera i tolerància als estranys, converses de cafè de poble amanides probablement dels seus pensaments filosòfics, condemnes morals a allò que ell creu injust, crítiques a la universitat de dret i a la docència en general, descripcions de l’ambient universitari i de les pensions d’estudiants, conscienciació que la llibertat individual depèn en gran mesura de la llibertat econòmica, alguna definició de política molt encertada, acceptació que la gent prefereix l’engany al realisme o al naturalisme que ell defensa, crítiques amb admiració a escriptors i poetes (com Carner, Sagarra, Ors i Verdaguer), cerques infructuoses en avantpassats per reafirmar-se com a escriptor, exercicis literaris on concep diàlegs inventats d’un primer amor amb un contrast brutal entre la posada en escena excessivament exaltada a l’estil Goethe i la conversa dels enamorats (mediocre, gris i insubstancial, però perfectament real), reflexions sobre l’amor, el matrimoni i la família que fan pensar en un nihilista tot i ser una persona tan jove (bé, això i perquè és un lector declarat i incansable de Nietzsche) i que em fa investigar en la seva vida i descobrir una relació (amb presumpta filla no reconeguda i tot) amb Adi Enberg una espia que treballava per una organització franquista finançada per Francesc Cambó de la qual Pla també en seria col·laborador, certa misogínia que devia ser usual per l’època però que indigna igualment, tertúlies interminables a la penya de l’Ateneu Barcelonès amb intel·lectuals barcelonins (només masculins, clar, o amb alguna dona de vida dissoluta) on trobarà l’ajuda per exercir de corresponsal i de periodista a París. Punt en que s’acaba el quadern.

Deu ser pràctic separar les obres dels seus autors, però el fet que Pla fos amigable i col·laborador, sobretot als inicis, amb el règim franquista va fer que trigués a voler-lo llegir. Judici a part, he de reconèixer que, després de gaudir literàriament de El quadern gris és molt, però molt probable que continuï interessant-me pels seus escrits.


“Penso: aquest anar i venir de Barcelona per tenir una carrera que en definitiva no exerciré mai, ni utilitzaré mai per a res, potser és una comèdia que ja passa de mida. Quan considero fredament que els meus pares creuen, encara, en mi, quedo esborronat de pensar la força que en aquest món pot tenir la fe”
El quadern gris. Josep Pla